Fűtés klímával

 

Sajnos sokan nem tudják, de napjainkban a legtöbb klíma nem csak, hogy képes fűteni, de az egyik leggazdaságosabb módszer!

Lényegében egy levegő-levegő rendszerű hőszivattyúról beszélünk. Pontosan ezért az áramszolgáltatóknál igényelni lehet kedvezményes áramot, ami tovább csökkenti a fűtési, vagy akár hűtési költséget. (H illetve GEO tarifa)

 

Először sokan megijednek, hiszen köztudott, hogy árammal fűteni drága DE jelen esetben egy olyan technológiáról van szó, melynek hatékonysága többszöröse egy villanyradiátorhoz képest.
Egy példával egyszerűsítve, míg a legtöbb elektromos fűtőtest 1kW energiából 1kW hőt állít elő, addig egy klíma 4kW-ot (Természetesen ez egy körülbelüli érték, mert több mindentől függ a hatékonyság, például a készülék típusától, külső, belső hőmérséklettől)

További előnyei közt van az is, hogy egyúttal már a terület hűtése is megoldott, amire egyre nagyobb szükség van a növekvő átlaghőmérséklet miatt.

Továbbá, mivel a jelenlegi jogszabályok alapján már csak új kondenzációs kazánt lehet beépíteni, amihez párosul általában új kéménybélelés és az engedélyek, így általában jóval költségesebb megoldás, mint a klíma. Főleg, ha nincsenek meg a radiátorok és azok csövezése, vagy esetleg a gázcső kiállás sem.


Nem beszélve az időről, míg egy kazános fűtési rendszer heteket, de inkább hónapokat vehet igénybe és megannyi bontási munkával jár, addig a klímát pár óra alatt be lehet szerelni.

Az idei, 2021-re vonatkozó jogszabály módosítás (7/2006. (V. 24.) TNM rendelet-et módosító 41/2019. (XI. 14.) ITM rendelet) leginkább az építészet területén hoz változásokat. Ez azt mondja ki, hogy 2021. január 1-jétől új lakóépület csak úgy kaphat használatbavételi engedélyt, ha energiaigényének minimum 25 százalékát megújuló energiaforrásból biztosítja. Vagyis épület energiaigényét legalább 25 százalékos mennyiségben olyan megújuló energiaforrásból kell biztosítani, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik vagy a közelben előállított.


Mivel a klíma egy levegő-levegő rendszerű hőszivattyú így beépítésével teljesíteni lehet ezen követelményt.

Mint tudjuk, a gáz ára valószínű nőni fog idővel, mivel más országoktól kapjuk sajnos a folyamatos ellátottság sem garantált. Ehhez képest az áramot több fajta módon elő tudjuk állítani, saját erőművekkel rendelkezünk. Sőt, ha saját napelemmel rendelkezünk akár ingyen is kifűthetjük/hűthetjük a házunkat!

Kedvezményes áram feltételei

Sajnos jelen esetben is, sok helyről, céges szinten is téves információk keringenek a feltételekkel kapcsolatban.
Szeretnék tiszta vizet önteni a pohárba. A H – tarifa egy jogszabályban meghatározott feltételekkel rendelkező lehetőség, ami országos szinten bármelyik szolgáltatónál elérhető. A GEO tarifa az Elmű területén elérhető kedvezmény, ennek feltételeit a szolgáltató határozza meg. Ezek kb. 35%-al olcsóbb áramot jelentek a normál díjszabáshoz képest.

H-ÁRSZABÁS JELLEMZŐI

 4/2011. (I. 31.) NFM rendelet szabályozza!

 

A „H” árszabás idényjellegű, egy zónaidős árszabás.

„ Annak a legalább 3,4 szezonális fűtési jóságfokú(SCOP) hőszivattyúnak, és a napenergiából és egyéb megújuló energiaforrásokból nyert hőt épület hőellátására hasznosító berendezésnek az üzemeltetését közvetlenül szolgáló készüléknek a villamosenergia-fogyasztását, amely a külön mért felhasználói áramkörre állandó jelleggel, nem dugaszolással és úgy csatlakoztatott, hogy arról kizárólag az állag sérelme nélkül megfelelő eszközzel választható le

a) a központi fűtésről és melegvíz-szolgáltatásról szóló kormányrendelet szerinti fűtési idényben (a továbbiakban: fűtési idény) „H” árszabás szerint,

b) a fűtési idényen kívül – a felhasználó és az egyetemes szolgáltató egyéb megegyezésének hiányában – az „A1” árszabás adott egyetemes szolgáltatónál érvényes legmagasabb díjtétele szerint kell elszámolni. A berendezések alkalmazására vonatkozó további feltételeket az egyetemes szolgáltató és az elosztó az üzletszabályzatában határozza meg.”

           

 Nem zárják ki a levegő-levegő rendszerű hőszivattyúkat a H tarifára jogosultak közül

 

 

Ezek alapján a levegő/levegő hőszivattyú rendszereknél (pl. klíma berendezéseknél) is elfogadhatóak azok a berendezések H tarifa igénylése esetén, amelyek teljesítik a legalább 3,4 SCOP tényezőt. Ezt az összes általunk telepített készülék teljesíti!

B GEO

A B GEO tarifa esetében a berendezés vezérelt áramkörhöz kapcsolódik, amely naponta legalább 20 óra üzemidőt biztosít a hőszivattyú számára, 2x maximum 2 óra megszakítással. (Egy megszakítás nem lehet hosszabb 2 óránál, és két megszakítás között minimálisan 2 óra felfűtési idő áll rendelkezésre.)

A csatlakozási érték maximum 3 x 80 A lehet.

 Az ELMŰ-ÉMÁSZ szolgáltatási területén, kizárólag ELMŰ-ÉMÁSZ kereskedelmi szerződéssel érhető el, egyetemes szolgáltatásban és versenypiacon egyaránt.

A jogosult berendezések vizsgálata az EN 14511 európai ajánlás alapján történik, az alábbi értékek alapján:

rendszer          külső/belső hőfok       minimum COP

levegő – víz        2°C/35°C                         3,1

talajhő – víz        0°C/35°C                         4,3

víz – víz             10°C/35°C                         5,1

 

levegő – levegő (2 – 6kW) SCOP: 4,1

levegő – levegő(6 – 12kW) SCOP: 3,8

levegő – levegő 12kW felett  (külső/belső hőfok 2°C/20°C ) – COP: 3

A berendezésnek -15°C külső hőmérséklet mellet még 100%-osan tudnia kell fűteni.

 

Amit a tarifa igénylésről érdemes tudni
  • A kedvezményes tarifa kizárólag szakaszosan is biztonságosan üzemeltethető hőszivattyú berendezés villamos energia ellátására használható.

  • A hőszivattyú bekötését a vezérelt elosztó hálózati áramkörre állandó jelleggel rögzített módon, nem dugaszolhatóan kell elvégezni. Más berendezés üzemeltetése erről a csatlakozásról szerződésszegésnek minősül.*

  • A felhasználó a vételezéshez szükséges mérőhely kialakítást a MEE VET által regisztrált vállalkozókkal köteles kiépíttetni.

  • Csak olyan berendezés helyezhető üzembe, amely teljesíti az ELMŰ-ÉMÁSZ által rögzített műszaki megfelelőségi követelményeket.

*A szerződésnek megfelelő használatot az elosztó engedélyes jogosult ellenőrizni. Szerződésszegés esetén a kedvezményes tarifa alkalmazása megszűnik és a felhasznált villamos energia árát, valamint az elosztói díjakat a kereskedő jogosult a normál tarifának megfelelő díjakkal – visszamenőlegesen – kiszámlázni.